Zelfverdediging Info Blog

Informatie over zelfverdediging.

Zelfverdediging Tip 16: zie je een mes? Maak dat je weg komt!

Binnen sommige beroepen ontkomen medewerkers er niet aan zichzelf op bijzonder effectieve wijze te oefenen in het mesvechten. Voor overige cursisten sta ik op het standpunt dat ‘een vermeden mesgevecht een gewonnen mesgevecht’ is. Want door zo een gevecht uit de weg te gaan blijven mijn cursisten zelfverdediging in ieder geval heel.

‘Afstand is jouw beste vriend’ voeg ik hen bovendien toe terwijl zij bij mij op de zaak in Bussum oefenen zo snel mogelijk te ontsnappen aan geweld. Mesgeweld, en vuurwapengeweld. Waarom zou je niet onmiddellijk vertrekken zodra je keiharde knallen hoort? Waarom zou je niet meteen de kuierlatten nemen zodra je anderen hoort roepen dat iemand ‘een mes’ heeft.

Op het moment dat jij een mes kan zien sta je daar veel te dicht bij. Op twintig meter is in het halfdonker al niet meer te zien wat iemand in zijn hand houdt. Tussen de zeven en de tien meter is redelijk goed te zien dat iemand een mes in zijn hand heeft. Tegelijk is dit een afstand die sommige mensen in een viertal stappen weten te overbruggen. Veel te dichtbij en daarom veel te gevaarlijk. Met een paar angstige knipperingen van je oogleden staat jouw aanvaller voor je. Tegen je aan. Lijf aan lijf.Hij zal niet aarzelen zwaaiende, slaande, stekende en snijdende bewegingen naar jou te maken met zijn snij- en steekwapen, zijn mes. En hij zal jou zeer beslist zeer doen want jij bent niet op tijd ontsnapt aan hem.

‘Afstand is jouw beste vriend’ en vrienden mag je altijd om hulp vragen. Doe dat wel op tijd. Wacht niet tot je aanvaller lijf aan lijf staat met jou. Dan ben je echt te laat. Creëer op tijd afstand door te vertrekken, desnoods rennend, springend en kruipend. Of desnoods vechtend.
Maar, dan wél vechtend om afstand te creëren. Want, als je alleen maar vecht om te winnen, of vanuit je ego of je angst dan schiet het niet op. Dan maak je fouten. Ten eerste door dichtbij te blijven. Ten tweede door niet voldoende scherp op zijn houding en handelen te letten. Iedere tegenstander met een mes is levensgevaarlijk vanuit elke positie. Ook al heb je zo een aanvaller net gevloerd (zoals op de foto bij dit artikel) het betekent niet dat de strijd al gewonnen is.

Share on Facebook
posted by Adrie de Herdt in Geen categorie and have No Comments