Zelfverdedigingslessen

Voor als het écht nodig is …

Adrie de Herdt

Als gastdocent voor HBO-studenten over weerbaar gedrag.

Als gastdocent voor HBO-studenten aan de Hogeschool van Amsterdam over adequaat en weerbaar gedrag.

Mijn naam luidt Adrie de Herdt, ik ben initiatiefnemer, oprichter en eigenaar van  Studiegroep Praktische Zelfverdediging, Ridderfactor.nl en Zelfverdediging voor Scholieren.

Naast het runnen van mijn bedrijf, ben ik als trainer, adviseur en coach wereldwijd actief op het gebied van weerbaarheid, zelfverdediging en beroepsmatig fysiek optreden voor burgers, beroeps, bedrijven en overheden. 

Sinds 1988 ben ik werkzaam in het beveiligen van onze samenleving, organisaties, evenementen en personen en nog steeds ben ik bijzonder enthousiast over alles dat te maken heeft met (het trainen van) fysiekmentale vaardigheden en de ontwikkeling daarvan.

Daarnaast vind ik het prettig Wado Ryu Karate Technieken te trainen samen met zelfverdedigingstechnieken en conditietrainingen. Niet als een recreatieve hobby maar als professional. Wanneer je net als ik ruim 30 jaar lang nagenoeg onafgebroken jaar in jaar uit eenmaal per jaar een 3-maandse conditietraining afronden kunt. En je daarnaast elke dag minstens een uur je eigen technische vaardigheden weet bij te houden. Met daar bovenop allerlei andere fysiekmentale activiteiten dan mag je jezelf bijna een professionele sporter noemen.

Sportieve Carrière
Van 1983 tot 1993 ben ik niet onverdienstelijk lid geweest van zowel de Nationale Wedstrijdselectie van de vele verschillende karatestijlen overkoepelende Karatedo Bond Nederland (beter bekend als de ‘KBN‘) als van de Wadoryu Karatedobond Nederland (de minder bekende en kleinere ‘WKN’). Het Shotokan Karate trainde ik onder wijlen karateleraar Boy Schreuders terwijl ik het Wado Ryu begonnen ben onder Ludwig Kotzebue en daarna bij Jack van Hellemond. Daarnaast beoefende ik het toen nog Kyokushinkai Karate bij John Reeberg in Rotterdam, bokste ik onder Joop de Vries bij ABCC in de schaduw van de Olympische selectie in Apeldoorn, beoefende ik Taekwondo onder grootheid Harry Preis in Deventer, Thaibokste ik onder Rob Floris in Zevenaar, trainde ik Muay Thai onder Vichai Kongmanee en schermde ik op degen onder maitre Ad van de Weg in Arnhem.

Al die verschillende vechtsporten vond ik geweldig om te beoefenen. Bij een lengte van 1.83 m. woog ik 74 kg en hoefde daarom nooit uit de kleren om mij voor een karate-wedstrijd te wegen. Gewoon met (winter)jas nog aan maar  mijn schoenen uit op mijn sokken op de weegschaal staan en ik was klaar voor deelname. Ik hoefde nooit op mijn eten te letten. Vanwege mijn slanke postuur werd ik door mijn teamgenoten een ‘gespierde spijker’ genoemd. De grootste was ik niet en de sterkste ook niet maar ik was behendig, lenig, snel en had een groot arsenaal aan vechttechnieken tot mijn beschikking. Al zeg ik het zelf, ik deed het niet onaardig op de karatemat.

Naast lid van de twee karatebonden ben ik ook een tijdje lid geweest van de Survival Bond Nederland. De organisator van geweldige sportevenementen die een sterk beroep deden op mijn uithoudingsvermogen. Het viel werkelijk niet mee om een snelkracht/coordinatiesport als karate te combineren met een duursport als het lopen van een survivalrun. Toch heb ik dit een tijdje gedaan. Ik was droog en sterk tegelijk in die tijd en voelde me werkelijk goed.

Cipier
Na mijn sportieve carrière ben ik als cipier gaan werken binnen het Nederlandse Gevangeniswezen. Over deze periode in mijn leven valt niet veel meer te zeggen dan dat er in een beoordeling over mij staat dat ik ‘mijn eigen veiligheid van ondergeschikt belang maak aan dat van mijn collega’s’ een zin waarop ik trots ben.

Ik ben er trots op onze samenleving te kunnen beveiligen.

Ik ben er trots op onze samenleving te kunnen beveiligen. 

 

Studiegroep Praktische Zelfverdediging
Op dit moment run ik niet alleen mijn onderneming de Studiegroep Praktische Zelfverdediging  en Ridderfactor.nl in Almere, maar heb ik vier jaar lang een deeltijdstudie pedagogiek in de lerarenvariant gevolgd omdat ik mijzelf meer wil verdiepen in het opvoedkundig verantwoord omgaan met jeugdige en adolescente scholieren. Vanuit mijn studie heb ik een nieuwe leermethode geschreven waarmee scholieren weerbaarder gemaakt worden.

Zelfverdediging op de basisschool voor de allerjongsten. Leuk!

Sta Vast Training Zelfverdediging op de basisschool voor de allerjongsten. Leuk!

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik empirisch wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de toepassing en effecten van deze nieuwe training op adolescente scholieren. Tot op dit moment zijn de resultaten bemoedigend en het starten van de website voor deze nieuwe methode en het weblog hierover zijn logische voortvloeisels. Hoe het verder zal gaan met scholierenzelfverdediging als nieuwe leermethode weet ik op dit moment nog niet maar er is al wel belangstelling voor vanuit het onderwijs.

Blog Scholierenzelfverdediging
Dit blog gebruik ik om mijn gedachten over en ervaringen met de nieuw door mij geschreven leermethode Scholierenzelfverdediging met anderen te delen en van anderen ervaringen en meningen te mogen ontvangen en ervan te leren. Doe net als ik en geniet van deze reis naar een nog onbekende bestemming op het gebied van weerbaarheid en zelfverdediging voor ons onderwijs!

Share on Facebook