Zelfverdediging Info Blog

Wordt weer scholier t.a.v. uw zelfverdediging en léér.

Zelfverdediging Tip 33: maak snel een einde aan onenigheid.

IMG_1922

Het was direct over met de onenigheid …
‘Adrie, toen ik 9 was heb ik van mijn opa een mes gekregen hoor’, antwoordde een nieuwe cursist van 12 jaar oud in mijn ridderfactortrainingen zelfverdediging op mijn vraag of hij wel eens met messen gespeeld heeft.

Hij is geboren uit een cultureel gemixt ouderpaar en waar zijn Hollandse vader het heel belangrijk vond dat dit jongetje leerde polderen, conflicten uitpraten en met iedereen ruzieloos omgaan, is het binnen zijn migrante achtergrond gebruikelijk dat jongens al heel vroeg leren omgaan met messen. In eerste instantie om te kunnen villen en fileren en pas in tweede instantie om deze handigheid ook ter zelfverdediging te kunnen gebruiken. En dat snapt dit jongetje heel goed omdat er in zijn moederland familieleden meer en minder ernstig gewond geraakt zijn tijdens het met messen uitvechten van conflicten.

Is het in dit licht bezien niet jammer dat ikzelf in ons Nederland, nog wél als kind het spel ‘landjepik’ gespeeld heb maar geen enkel kind dit spel tegenwoordig nog kan spelen? Bij ‘landjepik’ pik je land van elkaar af. Dat doe je door in het zand een vierkant te tekenen en daar met messen in te gooien. Vanaf de boven- en onderkant van het lemmet trokken wij lijnen waarmee het stukje land verdeeld werd tussen de spelers. Totdat het land helemaal van de winnaar was. Die had over het algemeen het best met zijn mes geworpen. Meswerpen deden wij als kind al op de basisschool in ons prachtige Nederland.

Bij mij op de zaak in Bussum moet ik nu, veelal op persoonlijk verzoek van cursisten in mijn riddertrainingen zelfverdediging hen het meswerpen opnieuw bijbrengen. Zij snappen inmiddels waarom. Want, als je goed met een mes kan werpen kan je met elk voorwerp goed gericht werpen.

Een van mijn cursisten heeft inmiddels een halve literfles bronwater tegen de borst van een nare tegenstander geworpen en het was direct over met de onenigheid.

Share on Facebook
posted by Adrie de Herdt in Zelfverdediging and have No Comments